HACCP – Hazard Analysis Critical Control Points (Анализа на опасностите на критичните контролни точки)

Зошто HACCP?

  • Се фокусира на идентификација и превенција на опасностите;
  • Овозможува поефективна и поефикасна работа;
  • Флексибилен систем. Лесно се прилагодува на напредувањето на опремата;
  • Ги подобрува односите меѓу производителите на храна и инспекторите, како и меѓу производителите и купувачите/консументите;
  • Ја зголемува довербата меѓу производителите и трговците и потикнува трговија;
  • Ги намалува бариерите на меѓународната трговија;
  • Ја зголемува конкурентноста на компаниите на светскиот пазар
  • Лесно се интегрира со системите за управување со квалитет (ISO 9001) и системите за управување со животна средина (ISO 14001)
  • Законска обврска во Македонија
  • 2002 год: Закон за безбедност на храната и на производите и матерјалите кои доаѓаат во контакт со храната (Сл.Весник бр.54/2002,член 26)
  • 2006 год: Правилник за санитарно хигиенските услови за производство на храна (Сл.Весник бр.32/2006)

Придобивки од воведување на НАССР систем:

  • Еден задоволен купувач ве води кон друг;
  • Усогласеност со законот;
  • Добра репутација кај клиентите;
  • Зголемување на профитот;
  • Повисок морал на персоналот;
  • Осогласување со барањата на законот за безбедност на храна;
  • Подобра работна околина.

Негативни последици од невоведување на НАССР системот

  • Труење со храна, а понекогаш и смрт;
  • Поплаки од клиентите;
  • Навала на штетници;
  • Затварање на производствени капацитети;
  • Реакции од страна на цивилно населени;
  • Нарушување на угледот;
  • Проблеми со инспекциските органи (агенција за храна)
  • Загуби на профит.
Shared hosting is usually found with cpanel hosting on most hosting companies. Always check out hostmonster review and bluehost review before making any hosting purchase.
loading